Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.
kaufland.sk/recepty

Citrusový džem

viac ako 60 minút
Jednoduché
Pre zobrazenie receptu načítajte QR kód prostredníctvom mobilného telefónu či tabletu. Jedným klikom si môžete tiež pridať ingrediencie na nákupný zoznam.

Ingrediencie (6 pohárov)

Potrebujeme:

1 kg K-Bio citrónov
30 g citrónovej kôry
200 ml šťavy z pomarančov
250 g trstinového cukru
1 vanilkový struk

Postup

    1

Bio citróny umyjeme, osušíme a nakrájame na kolieska, ostrým nožom odstránime šupky a biele časti. Očistené citróny nakrájame na menšie časti a vložíme do hrnca. Citrónovú šťavu, ktorá sa pri krájaní uvoľní, zlievame priebežne do hrnca. Citrónovú šupku zbavíme bielych častí a nakrájame na tenké pásiky. Do džemu použijeme 30 g, zvyšok môžeme vysušiť a použiť na sladké pečenie. Do hrnca pridáme nakrájanú citrónovú kôru a šťavu z čerstvo odšťavených pomarančov. Premiešame a na strednom plameni privedieme do varu.

    2

Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme a nožom vydlabeme semienka, ktoré spolu so strukom pridáme do džemu. Dosypeme cukor a na miernom plameni varíme za pravidelného premiešavania 60 až 90 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme, mal by si však zachovať jemne kyslastú chuť. Správnu konzistenciu si overíme tak, že odoberieme kúsok džemu na tanierik, necháme trochu vychladnúť a prejdeme prstom cez stred. Ak v ňom zostane cestička, je hotový.

    3

Z džemu vyberieme vanilkové struky a ešte horúcim naplníme vysterilizované zaváraninové poháriky. Uzatvoríme kovovými viečkami, obrátime dnom nahor, poukladáme na utierku a prikryjeme druhou utierkou. Necháme vychladnúť. Po otvorení skladujeme džem v chladničke a spotrebujeme do niekoľkých dní.