Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.
kaufland.sk/recepty

Domáca sekaná so zemiakovou kašou

viac ako 60 minút
Rafinované
Pre zobrazenie receptu načítajte QR kód prostredníctvom mobilného telefónu či tabletu. Jedným klikom si môžete tiež pridať ingrediencie na nákupný zoznam.

Ingrediencie (4 porcie)

Ingrediencie na pečenú sekanú:

750 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho) K-Purland
2 vajcia
2 suché rožky
4 strúčiky cesnaku
1 stredne veľká cibuľa
1 PL plnotučnej horčice
1 PL masla
1 ČL majoránky
1 ČL soli
korenie, muškátový oriešok

Na kašu:

500 g zemiakov
150 ml ohriateho mlieka
3 PL masla
soľ

Postup

    1

Suché rohlíky nastrúhame na jemnom strúhadle, alebo ich rozmixujeme v mixéri. V malej miske rozpustíme lyžicu masla a pomiešame s horčicou. Cibuľu olúpeme a nakrájame na čo najmenšie kocky. Potom vylisujeme cesnak. Rúru rozohrejeme na 180 °C.

    2

Do veľkej misy vložíme mleté mäso a pridáme vajcia, cibuľu, cesnak, strúhanku a poriadne premiešame a hnietime. Pridáme v dlani rozmädlenú majoránku, soľ, trocha korenia a štipku pomletého muškátového orieška. Znova premiešame po dobu 5 až 10 minút, pokiaľ sa všetky zložky sekanej úplne nespoja. Ak máme pocit, že sa sekaná príliš lepí, pridáme do nej ešte trocha strúhanky. Ak sa nám naopak zdá, že sa príliš trúsi, pridáme vajíčko alebo ďalej mäso hnietime.

    3

S hotovou zmesou si urobíme chuťový test. Na malej nepriľnavej panvici opečieme na troche masla malý bochníček mäsovej zmesi. Podľa potreby sekanú dochutíme.

    4

Ochutenú a dobre vyhnietenú sekanú vytvarujeme do jednej väčšej šišky, ktorú premiestníme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch sekanej potrieme zmesou masla a horčice a vložíme do rúry. Po 20 minútach pečenia sekanú opäť potrieme maslom a horčicou. Potom pečieme ďalších 30 minút.

    5

Olúpeme zemiaky a uvaríme ich v osolenej vode. Po uvarení ich pretlačíme cez zemiakový lis, alebo ich rozmačkáme vidličkou. Do horúcich zemiakov zapracujeme maslo, teplé mlieko a trošku soli. Poriadne premiešame, dochutíme a podľa potreby pridáme trochu mlieka alebo masla.

    6

Na konci pečenia vyskúšame, či je sekaná hotová. Do jej stredu zapichneme grilovací špíz alebo podobný predmet a pritisneme ho na chrbát ruky – mal by byť horúci.

    7

Po vytiahnutí z rúry sekanú prikryjeme alobalom a necháme ju asi 10 minút odpočinúť. Potom sekanú nakrájame na plátky a servírujeme so zemiakovou kašou.