Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.
kaufland.sk/recepty

Vegánske cupcakes s karamelom

viac ako 60 minút
Rafinované
Pre zobrazenie receptu načítajte QR kód prostredníctvom mobilného telefónu či tabletu. Jedným klikom si môžete tiež pridať ingrediencie na nákupný zoznam.

Ingrediencie (12 kusov)

Na parížsku šľahačku:

200 g smotany na šľahanie K-Take it veggie
60 g horkej čokolády (70%)
10 g kakaa
40 g kryštálového cukru
0.5 ČL jedlej sódy
0.25 ČL soli
225 ml sójového mlieka bez cukru K-Take it veggie
50 ml oleja

Na karamel:

100 g kryštálového cukru
30 ml vody
45 g rastlinného masla
30 g kokosového mlieka
štipku soli

Na cesto:

125 g hladkej múky
120 g cukru
25 g kakaa
1 ČL prášku do pečiva

Postup

    1

V hrnci zohrejeme rastlinnú smotanu na teplotu približne 50 °C. Pridáme čokoládu, kakao a cukor. Čokoládu rozmiešame a takto pripravený základ parížskej šľahačky odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Ideálne na celú noc, aby bola šľahačka naozaj studená.

    2

Vo väčšom hrnci začneme na strednom plameni zahrievať cukor a vodu na karamel. Cukor nemiešame, inak by sa kryštáliky cukru dostali na steny hrnca, neskaramelizovali by a mohli by celý karamel kryštalizovať. Zmes v hrnci bude pri zohrievaní postupne bublať a uvoľňovať veľké množstvo pary, nemusíme sa ľakať. Cukor zohrievame, kým nezíska rovnomernú svetlozlatú farbu a teplotu približne 160 - 165 °C. Na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku odporúčame použiť kuchynský teplomer.

    3

Hneď po dosiahnutí ideálnej teploty odstavíme hrniec z ohňa. Najskôr pridáme maslo nakrájané na kocky, po chvíli aj kokosové mlieko a soľ. Omáčku prelejeme do misky a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

    4

Kým začneme s prípravou cesta, rúru si zohrejeme na 180 °C. V mise dobre zmiešame múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Potom primiešame sójové mlieko a olej. Cesto rozmiešame ručne, aby nikde neboli hrudky múky.

    5

Cesto rovnomerne rozdelíme do papierových košíčkov uložených v plechu na muffiny. Pečieme približne 15 až 20 minút. Cesto skontrolujeme špáradlom, ak bude špáradlo suché, košíčky sú hotové. Necháme ich vychladnúť.

    6

Po vychladnutí spravíme vykrajovadlom v strede každého kúsku dierku, ktorú naplníme karamelom. Vyšľaháme parížsku šľahačku a dáme ju do vrecka s ozdobnou špičkou a každý muffin dozdobíme.