Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.
kaufland.sk/recepty

Šišky s kúskami jabĺk (podľa Zlatej varešky)

viac ako 60 minút
Jednoduché
Pre zobrazenie receptu načítajte QR kód prostredníctvom mobilného telefónu či tabletu. Jedným klikom si môžete tiež pridať ingrediencie na nákupný zoznam.

Ingrediencie (6 porcií)

Na kvások:

0.5 čerstvého droždia
1 dcl mlieka K-Z lásky k tradícii
1 ČL kryštálového cukru

Na cesto:

500 g polohrubej múky
2 PL kryštálového cukru
2 ks žĺtkov K-Z lásky k tradícii
50 g masla (82 %) K-Z lásky k tradícii
1 ČL šťavy z citróna
2 dcl mlieka K-Z lásky k tradícii

Na plnku:

2 olúpané červené jablká K-Z lásky k tradícii
1 PL mletej škorice
1 PL kukuričného škrobu
vodu

Postup

    1

Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie a cukor, necháme kvasiť na teplom mieste asi 15 minút. Hotový kvások pridáme k preosiatej múke spolu s cukrom, žĺtkami, maslom, citrónovou šťavou a mliekom. Vypracujeme nelepivé cesto a necháme zakryté asi 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

    2

Na panvici si udusíme jablká nakrájané na maličké kocky, podlejeme 1 dcl vody, pridáme 1 PL cukru a citrónovú šťavu. Keď sú jabĺčka polomäkké, odstavíme ich a pripravíme si k nim šťavu. Na panvici zmiešame 1 dcl vody, 2 PL cukru a 1 PL mletej škorice, necháme zredukovať. Pridáme 1 PL kukuričného škrobu rozmiešaného v 1 dcl vody, na miernom ohni redukujeme do konzistencie medu. Pridáme k jablkám a necháme vychladnúť.

    3

Vykysnuté cesto jemne spracujeme a roztiahneme na hrúbku približne 1 až 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska o priemere asi 6 cm, na ne pridáme lyžicu jablkovej plnky, prekryjeme druhým kolieskom. Okraje jemne roztlačíme a znovu vykrojíme, aby sa spojili. Šišky necháme 10 minút odležať a pečieme v oleji do zlatista.