Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.
kaufland.sk/recepty

Kôprová omáčka s tymianovými zemiakmi

do 60 minút
Jednoduché
Pre zobrazenie receptu načítajte QR kód prostredníctvom mobilného telefónu či tabletu. Jedným klikom si môžete tiež pridať ingrediencie na nákupný zoznam.

Ingrediencie (4 porcie)

Na omáčku:

1 viazaničku čerstvého kôpru
2.5 PL (plus na zjemnenie) masla K-Z lásky k tradícii
2.5 PL hladkej múky K-Classic
500 ml vychladnutého hovädzieho vývaru
1 PL kryštálového cukru
1 PL (prípadne podľa chuti) octu
1 ČL soli
200 ml smotany na šľahanie K-Classic
125 ml plnotučného mlieka K-Z lásky k tradícii

Na zemiaky:

500 g menších nových zemiakov
čerstvý alebo sušený tymian
olivový olej
soľ
4 vetvičky čerstvého rozmarínu
1 hlavičku cesnaku

Na stratené vajce:

4 vajcia
ocot
soľ

Tip

  • Zápražka sa tradične pripravuje pražením hladkej múky na tuku. Aby mala správnu konzistenciu, pomer surovín je rovnaký - 1:1.


Postup

    1

Umyté zemiaky aj so šupkou dobre premiešame so soľou, tymianom a olivovým olejom. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a spolu s prekrojenou hlavičkou cesnaku a vetvičkami rozmarínu pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút do zlatista.

    2

Medzitým si pripravíme omáčku. V hrnci na miernom ohni rozpustime maslo. Pozor, aby sme ho nespálili. Pridáme múku (koľko lyžíc masla, toľko lyžíc múky). Za stáleho miešania necháme speniť do svetlej zápražky.

    3

Za stáleho miešania pridáme 200 ml vychladnutého hovädzieho vývaru. Miešame habarkou, kým sa všetky suroviny neprepoja do hladkej hmoty.

    4

Dolejeme zvyšok vývaru, pridáme ešte cukor, ocot a soľ, aby omáčka získala základné chute. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania ešte 15 až 20 minút.

    5

Na zjemnenie potom primiešame smotanu, mlieko a lyžicu masla. Ak by sa nám omáčka zdala príliš hustá, pokojne dolejme ešte mlieko. Na záver pridáme nasekaný kôpor, dobre premiešame a chvíľku povaríme. Podľa seba dochutíme a podávame so zemiakmi a strateným vajíčkom, ktoré pripravíme vo vriacej vode s octom a štipkou soli. Vodu vareškou rozvírime a vložíme rozbité vajce. Necháme pošírovať asi 3 minúty, aby sa mäkký žĺtok obalil bielkom. Každé vajíčko varíme zvlášť.


Video k receptu