Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.
kaufland.sk/recepty

Šomloi halušky

viac ako 60 minút
Rafinované
Pre zobrazenie receptu načítajte QR kód prostredníctvom mobilného telefónu či tabletu. Jedným klikom si môžete tiež pridať ingrediencie na nákupný zoznam.

Ingrediencie (12 porcií)

Na korpus:

9 vajec
130 g polohrubej múky
130 g krupicového cukru
1 ČL prášku do pečiva
štipku soli
3 PL mletých vlašských orechov
1 PL holandského kakaa

Na vanilkový puding:

1 l plnotučného mlieka
180 g krupicového cukru
0.25 ČL vanilky
1 Zlatý klas
2 PL hladkej múky
3 vajíčka

Na rumový sirup:

300 ml vody
125 g krupicového cukru
50 ml rumu
kôru z bio citróna
80 g hrozienok

Na čokoládovú polevu:

100 g tmavej čokolády
70 ml mlieka
15 g masla

Ďalej potrebujeme:

opražené vlašské orechy
šľahačku na servírovanie

Postup

    1

Korpusy: vajíčka vyšľaháme s cukrom do nadýchanej bledej peny. Pridáme múku, štipku soli a prášok do pečiva. Cesto rozdelíme do 3 misiek. Do jednej pridáme mleté orechy a do druhej kakao. Premiešame. Cesto vylejeme do 3 menších plechov alebo jedného veľkého, rozdeleného na 3 časti (napríklad alobalom). Pečieme pri 180 °C približne 15-20 minút.

    2

Za ten čas si uvaríme puding a rumový sirup. V hrnci zohrejeme 800 ml mlieka a krupicový cukor. V miske zmiešame vajíčka so zlatým klasom, múkou, vanilkou a zvyšnými 200 ml mlieka. Vymiešame, aby sme v zmesi nemali žiadne hrudky. Potom do zmesi pridáme trochu horúceho mlieka. Premiešame a pomaly vylejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme puding.

    3

V menšom hrnci roztopíme vo vode cukor. Pridáme hrozienka. Povaríme, kým zmes nemá tekutú, sirupovú konzistenciu. Dochutíme rumom a citrónovou kôrou.

    4

Korpusy necháme vychladnúť a odlepíme ich z papiera na pečenie. Do misky dáme na dno biely korpus. Polejeme ho tretinou sirupu, pridáme aj hrozienka. Posypeme nahrubo nasekanými orechmi. Potrieme tretinou pudingu. Prikryjeme kakaovým korpusom a postup zopakujeme. Na vrch dáme orechový korpus, polejeme ho zvyšným sirupom a potrieme zvyšným pudingom. Dáme zachladiť na noc, alebo aspoň na pár hodín.

    5

Pred podávaním si uvaríme čoko polevu - čokoládu nasekáme a dáme do misky spolu s maslom. Mlieko zohrejeme pod bod varu a zalejeme ním čokoládu. Necháme pár minút postáť bez miešania a potom rozmiešame na hladkú polevu.

    6

Dezert naberáme lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu. Podávame so šľahačkou a teplou čoko polevou.