Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.
kaufland.sk/recepty

Laskonky

viac ako 60 minút
Rafinované
Pre zobrazenie receptu načítajte QR kód prostredníctvom mobilného telefónu či tabletu. Jedným klikom si môžete tiež pridať ingrediencie na nákupný zoznam.

Ingrediencie (15 kusov)

Potrebujeme:

2 bielky
120 g krupicového cukru
30 g práškového cukru
90 g mletých vlašských orechov
štipku soli

Na plnku:

2 žĺtky
200 ml mlieka K-Classic
50 g cukru
1 PL mletej kávy
25 g škrobu alebo zlatého klasu
1 PL hladkej múky
vanilku
100 g masla K-Classic

Postup

    1

Bielky a krupicový cukor dáme do misky a nad parou miešame, kým nemajú teplotu 75 °C. Vtedy prebehne pasterizácia. Zmes dáme dole z pary, pridáme štipku soli a šľaháme mixérom, kým nevznikne tuhý a vychladnutý sneh (ak nemáme teplomer, môžeme bielky šľahať nad parou až do snehu, a potom nechať vychladnúť). Do snehu zapracujeme mleté orechy a práškový cukor. Ak by bola zmes príliš tekutá, pridáme orechy alebo strúhaný kokos, aby zmes držala pekne tvar.

    2

Na plech dáme papier na pečenie a formu na laskonky. Diery vyplníme orechovou zmesou, stierkou stiahneme prebytočnú plnku a formu opatrne nadvihneme. Ak nemáme formu, laskonky môžeme na plech nastriekať vrecúškom na zdobenie - snažíme sa, aby mali približne rovnakú veľkosť. Laskonky sušíme v rúre 60 minút pri 100 °C na ventilátore.

    3

Kým sa laskonky sušia, v hrnci zohrejeme 200 ml mlieka s mletou kávou. Necháme pár minút vylúhovať a kávu scedíme. 100 ml mlieka vrátime do hrnca, pridáme cukor a vanilku a zohrievame na miernej teplote. 100 ml mlieka dáme do misky. Pridáme k nim 2 žĺtky, škrob a hladkú múku. Premiešame metličkou a za stáleho miešania pridáme do hrnca. Uvaríme hustý puding. Puding odstavíme a povrch prikryjeme kuchynskou fóliou, aby vychladol bez vytvorenia kôrky. Maslo vyberieme, aby malo izbovú teplotu. Keď nám puding vychladne na izbovú teplotu, postupne doň zašľaháme na kocky nakrájané maslo (rovnakej teploty, aby sa krém nezrazil). Ak by sa krém zrazil, roztopíme 2-3 PL masla a za stáleho mixovania ich prilejeme ku krému - takto by sa malo maslo s krémom opäť spojiť.

    4

Vychladnuté laskonky odlepíme z papiera na pečenie. Naplníme ich pomocou zdobiaceho vrecúška krémom a zatvoríme. Vrch môžeme poliať čokoládou a dozdobiť mrazom sušeným ovocím - napríklad malinami.